A playoff párosításokban mindenütt túl vagyunk már legalább két mérkőzésen. Ezután már érdemes lehet levonni az eddigi konzekvenciákat. Nézzük, hogy állnak a címben szereplő nyugati csapatok eddig, és milyen irányba haladhatnak tovább párharcok.

Golden State Warriors – Denver Nuggets

Ez történt eddig

Az előzetesen is esélyesebbnek tartott Warriors talán a vártnál is könnyebben védte meg hazai pályáját. Mindkét mérkőzésen tulajdonképpen a harmadik negyedben eldőltek az érdemi kérdések, 20 pont körüli előnyt építettek fel a hazaiak, aztán már csak ezt kellett menedzselniük. Támadásban és védekezésben egyaránt remekül működik, amit Steve Kerr kitalált.

Curry a várakozásoknak megfelelően visszatért sérüléséből. Elmondása szerint még nem érzi tökéletesnek a lábát, de ez a játékán abszolút nem látszik. Mindkét összecsapáson csak a padról érkezett, ami remek döntésnek bizonyult. Valószínűleg Denverben sem számítottak erre a csavarra, illetve Steph is fokozatosan lendülhet játékba. Két meccs alatt 50 pontot rakott fel a táblára, közte 8 triplával, mindössze 44 játékperc alatt. A párharc alakulása alapján várhatóan az idegenbeli mérkőzéseken sem kell túljátszatni, érkezhet továbbra is a padról, az ő egoját ez egyáltalán nem zavarja.

Nem mehetünk el szó nélkül Jordan Poole teljesítménye mellett sem. Remekül helyettesíti Curryt a kezdőben (30 pont az első, 29 a második felvonáson). Magától értetődő magabiztosággal vállalja és dobja is be a legnehezebb dobásokat is, felnőtt a „Splash Bros” mellé. Thompson és Wiggins hozza a tőle elvárhatót, Green jól mozgatja a csapatot középről, a kiegészítő játékosok közül pedig valaki mindig hozzá tud szólni. 60 gólpasszt osztottak szét egymás között, ráadásul a rájuk általában jellemző eladott labdák száma is vállalható. Az új death lineup (Curry-Poole-Thompson-Wiggins-Green) a párharcban eddig összesen 10 játékperc alatt 28 pontot vert a Nuggetsre.

Denveri oldalon már koránt sem ilyen rózsás a helyzet. Murray és Michael Porter Jr. hiányában minőségben és mennyiségben is kevesek egyelőre ehhez a párharchoz. Védekezésben teljesen súlytalanok és a támadógépezet is akadozik. Jokic ugyan próbálkozik, hoz is egy átlagos szintet, de ahhoz, hogy legalább szoros meccset tudjanak játszani tőle is több kell. Itt említeném meg, hogy Green mellett nincs könnyű dolga, aki folyamatosan a faulthatáron védekezve keseríti meg az életét. Remekül lassítja, a játékszervezését szinte teljesen meg tudják akadályozni, más szervező pedig nincs ebben a csapatban. A szerb óriás egyre frusztráltabb is, a második meccs végjátékában egy vélt szabálytalanság miatt ki is dumált magának egy kiállítást.

Merre tovább?

2-0 után illetve a játék képét látva mondhatjuk, hogy a GSW fél lábbal már a főcsoport elődöntőben érezheti magát. A Nuggetsnek látványos javulásra lenne szüksége, ha vissza akar jönni a párharcba. A védekezésüket mindenképpen fel kell keményíteni, mert ezt a Warriorst a jelenlegi formájában túldobni szinte lehetetlen. Jokic extrája is elengedhetetlen, anélkül biztosan nem nyernek meccset. Meg kell találnia a módját Malone-nal karöltve, hogy a saját dobásai mellett a csapattársaknak is tiszta helyzeteket kreáljon, ezeket pedig nincs mese be kell dobni. Mellettük szólhat még a hazai pálya előnye, Denverben nem szeretnek játszani az éppen aktuális vendégek a magaslati fekvése miatt.

A Warriors oldalán jóval könnyebb helyzetben vannak. Az eddigi meccstervük működik, különösebb változtatásokra jelenleg nincsen szükség. Kétségem sincs afelől, hogy a Warriors már Denverben lezárná a párharcot egy söpréssel, de azt hiszem, akkor sem lennének csalódottak, ha 3-1-el kellene visszamenni a Chase Centerbe. Egy esetleges továbbjutás esetén a Grizzlies-Timberwolves párharc továbbjutója várna rájuk, ami azért egy hosszabb (6-7) mérkőzéses párharcnak néz ki jelenleg. Minél előbb lezárják ezt a kört, annál többet pihenhetnek, Curry lába is tovább javulhat, ez lebeghet a szemük előtt a következő két meccsen.

Memphis Grizzlies – Minnesota Timberwolves

A memphisi keret fiatalsága illetve az ebből fakadó playoff tapasztalat hiánya ellenére a közvélemény a második kiemelt Grizzliest tartotta favoritnak a párharc előtt. Na nem mintha a Timberwolves rendszeres PO résztvevő lenne, és a BIG3-jüknek sincs nagy múltja a rájátszásban. KAT és Russell 1-1-szer mutatta meg magát ezen a színpadon (egyaránt első körös kiesés) Edwards most debütált.

Első meccs

A Los Angeles Clippers elleni play-in győzelmüket alaposan megünneplő vendégek lendületből érkeztek a párharcba és ellenállhatatlan támadójátékkal rögtön az első meccsen elvették a pályaelőnyt. 41 dobott ponttal zárták az első negyedet, az itt megszerzett előnyt pedig végig vitték a lefújásig. Közel voltak ugyan végig Moranték, de a Wolvesnak mindenre volt válasza.

Towns dominált támadásban, kintről, bentről és leütésből is büntette a hazai védekezést. Edwards sem illetődött meg, 36/12-vel zárta élete első rájátszás mérkőzését. Beverley hozta a szokásos hasznos, szívós játékát. A padról Beasley tolta meg a szekeret 23 ponttal, így még Russel gyengébb estéje is belefért. A túloldalon Morant egyszemélyes hadseregként próbálta meccsben tartani övéit. A one-man show ezúttal nem sült el jól, Ja ugyan eljutott 32 pontig (16/20-as büntetőzéssel), de ennek a csapatjáték látta kárát, a társaknak nem alakultak ki igazán jó helyzetek. 117 pontot azért így is felraktak a táblára, úgyhogy a vereség okai inkább a védekezésben keresendők.

Az első meccsen Adams nagyon rosszul nézett ki, már nem a fizimiskája, hanem a védekezése. Towns tripláira nem ért ki, ha kilépett rá megverte leütésből, és a kisemberek is folyamatosan őt támadták a váltások után. Emellett JJJ a védelem oszlopa folyamatosan faultgondokkal küzdött, ez már sok volt a „maciknak”. Brooks támadásban összehozott 24 pontot, de mint az egyik védőspecialista, hátul ő is teljesen súlytalan volt.

Második meccs és a folytatás

A második meccsre fordult a kocka. Towns küzdött faultgondokkal, ugyan pályán tudott maradni, de ezt kihasználva bátran támadhatták. Adams ugyan kezdett, de 3 perc után két faulttal le kellett ülnie, nem is került már ezután pályára. (Valószínűleg ez a sors vár rá a továbbiakban, nem kedvez neki ez a matchup.) A JJJ-Clarke tandem megszilárdította a védekezést, megfojtották a vendégek támadójátékát. Russell ismét alulteljesített, Edwards is megállt 20 pontnál, KAT pedig mindössze 7 mezőnykísérlettel hozott össze 15 pontot. A 20 eladott labda és a 11 engedélyezett támadó pattanó pedig végleg megpecsételte a sorsukat, ennek csak vereség lehetett a vége.

A túloldalon Morant kacérkodott a tripla-duplával (23-9-10), rajta kívül még hatan dobtak 10 pont felett, olajozottan működött a gépezet. Tillman 6/7-es mezőnymutatójával és 7 lepattanójával elöl-hátul hozzá tudott tenni, Brooks védekezése is jelentősen feljavult. A szünetben 11, a harmadik játékrész végén 19 ponttal vezettek, a negyedik negyedben pedig már 32 pont fölé kúszott a különbség. A végére így kiürültek a cserepadok, Edwards 33 és Bane 31 percénél többet senki sem.

1-1-ről folytatódik tehát a tánc. Melyik csapat lehet most vajon elégedettebb? A Minny amiért jött az sikerült, elvették a pályaelőnyt, viszont Jenkinsék remekül felkészültek az első meccs tapasztalatai alapján, így most Chris Finchék oldalán pattog a labda, hogy miként tudnak erre hazai pályán reagálni. Morantnek volt egy komolyabb ütközése a győztes találkozó során, de a hírek szerint nincs nagy gond, pályára tud lépni. Nehéz jósolni az esélyeket illetően, a harmadik mérkőzés azért sok kérdésre választ adhat, hogy milyen irányba indul tovább a sorozat.

Ha nem akarsz lemaradni egyetlen hírről sem, kövess be minket a Facebook-oldalunkon!

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

morant
Hatalmas mérkőzést hozott a Minny - Memphis párharc ismét, otthon nyertek Moranték elképesztően szoros végjátékban!
GSW nyert lepattano.hu
Jokic elképesztő formában játszott, de ez sem volt elég a Poole vezette GSW ellen (videó)
Bulls - Bucks - lepttano.hu
DeRozan ismét MVP-formában játszott, Giannisék bánták, 1-1 a párharc állása! Portis és Middleton is kiállni kényszerült sérülés miatt
Tatumék nyertek - lepattano.hu
Durant gyengén játszott, Irvinget durván kifütyülték, Tatum pedig szépen osztogatta a labdát
Irvinget megbüntették lepattano.hu
Kyrie Irvinget megbüntették, ennyit ér egy bemutatás a Celtics-fanoknak
Kikapott a Suns - lepattano.hu
Dupla bukó a Suns oldaláról, D-Book parádézott, majd lesérült!
Morant
Vissza tud-e vágni a Grizzlies, vagy lehet, hogy a Wolves mégsem előre ivott a medve bőrére?
Curry visszatért lepattano.hu
Sima meccsen nyert a 76ers, a Mavs visszavágott a Utah-nak, Curry a padról beszállva 34-et szórt
Irving bemutat - lepattano.hu
Irving: Ha azt kiabálják, hogy 'b*szódj meg', akkor ezt kapják vissza
Harden Maxey lepattano.hu
Steph Curry visszatért, Maxey varázsolt, a Dallas kikapott Doncic nélkül

Hirdetés